Συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης: «Αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, αναβάθμιση της αποστολής του και άλλες διατάξεις».

Συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης: «Αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, αναβάθμιση της αποστολής του και άλλες διατάξεις».

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπο το Πυροσβεστικό Σώμα είναι πολλές, ποικίλες και δείχνουν να διαφοροποιούνται με το πέρασμα των χρόνων, με την αλλαγή των καιρών.
Στη σύγχρονη εποχή, στη σύγχρονη κοινωνία, οι άντρες της Πυροσβεστικής έρχονται αντιμέτωποι με πυρκαγιές, με πλημμύρες, με τις καταστροφικές συνέπειες μιας σεισμικής δόνησης, με βιομηχανικά, εργατικά ατυχήματα, με τροχαία ατυχήματα και μια σειρά άλλων ατυχημάτων.
Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν με ταχείς ρυθμούς, που οι ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας συνεχώς αυξάνονται, που τα περιβαλλοντικά προβλήματα και οι συνέπειές τους αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του παζλ και της καθημερινότητας των πολιτών της χώρας μας, οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες της κοινωνίας από το Σώμα της Πυροσβεστικής συνεχώς αυξάνονται τόσο σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού και σε επίπεδο ετοιμότητας και κατάρτισης αυτού όσο και σε επίπεδο εξοπλισμού.

Το ανθρώπινο δυναμικό της Πυροσβεστικής καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, καλείται να δώσει άμεσα λύσεις σε πολλαπλών μορφών προβλήματα που συνήθως προκαλούν πυρκαγιές και θεομηνίες. Καλείται να αποδείξει σε κάθε περίπτωση πως είναι έτοιμο, πως είναι ικανό και καταρτισμένο να ανταπεξέλθει σε οποιασδήποτε μορφής δυσκολίες, να ανταποκριθεί σε καταστάσεις κάτω από πίεση χρόνου, κάτω από αντίξοες συνθήκες και σε περιπτώσεις όπου τα λάθη δεν έχουν καμία θέση.
Οι μνήμες τέτοιου είδους καταστροφών είναι πολύ πρόσφατες για όλους μας. Πολύ πρόσφατα, στις 21 Αυγούστου 2006, ξεσπάει η καταστροφική πυρκαγιά στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής. Μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές και όχι μόνο καταστροφές που άφησε πίσω η πύρινη λαίλαπα σημειώνεται στην περιοχή, καίγεται σχεδόν ολοκληρωτικά όλη η δασική έκταση στην Κασσάνδρα, αλλά και σπίτια, περιουσίες, ενώ τίθενται σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές.
Το Πυροσβεστικό Σώμα ήταν αυτό που με συντονισμένες προσπάθειες κλήθηκε όχι μόνο να αντιμετωπίσει την πυρκαγιά, αλλά και να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές, να συντονίσει τον πανικόβλητο κόσμο και να απομακρύνει τους τουρίστες και τους κατοίκους της περιοχής σε ασφαλές μέρος. Και όλα αυτά με απόλυτη επιτυχία, χωρίς να υπάρξει κανένα ανθρώπινο θύμα.
Η προσφορά και η συμβολή των ανδρών του Πυροσβεστικού Σώματος δεν μπορεί να καταμετρηθεί και να εκφραστεί με λέξεις. Οι άνδρες και οι γυναίκες που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα ασκούν ένα μεγάλο λειτούργημα. Η δουλειά τους και η προσφορά τους δεν έχει ανταμοιβή. Βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με κινδύνους, είναι μονίμως εκτεθειμένοι, αλλά είναι πάντα πρόθυμοι να προσφέρουν.
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι άνθρωποι του Πυροσβεστικού Σώματος υπερβαίνουν τον εαυτό τους και τους φόβους τους, ξεπερνούν τα όρια τους σωματικά και ψυχικά, γιατί αν μια μεγάλη πυρκαγιά ή μια μεγάλη πλημμύρα απαιτούν όλη τους τη δύναμη και το κουράγιο, υπάρχουν στιγμές που έρχονται αντιμέτωποι με τραγικά δυστυχήματα, όπως το δυστύχημα που σημειώθηκε στην Κρήτη τον Ιούλιο του 2006, όταν βυτιοφόρο με κηροζίνη συγκρούστηκε με λεωφορείο με τραγικό απολογισμό ανθρώπινων ζωών, όπως η αεροπορική τραγωδία του κυπριακού αεροσκάφους στο Γραμματικό τον Αύγουστο του 2005, όπως το πολύνεκρο τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε με λεωφορείο που μετέφερε μαθητές στα Τέμπη το 2004.
Δυστυχώς η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερα σεισμογενής χώρα και δεν ήταν λίγες οι φορές που ο εγκέλαδος «χτύπησε» περιοχές της χώρας σημειώνοντας τραγικές καταστροφές. Η κούραση, ο κίνδυνος στον οποίο είναι εκτεθειμένο το ανθρώπινο δυναμικό της Πυροσβεστικής και η ψυχική οδύνη δεν μπορούν να μετρηθούν. Οι εικόνες αυτές δεν μπορούν να σβήσουν από τα μάτια μας.
Στις πρόσφατες πλημμύρες που σημειώθηκαν τον Οκτώβριο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και που έπληξαν σε μεγάλο βαθμό και το Νομό Θεσσαλονίκης, τα πληρώματα της Πυροσβεστικής ήταν αυτά που πρώτα βρέθηκαν κοντά στους απλούς πολίτες που κινδύνεψαν, που είδαν τις περιουσίες τους, τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται.
Ακόμη και όταν οι πιο δύσκολες στιγμές πέρασαν, ακόμα και όταν όλοι θεωρήσαμε ότι τα προβλήματα που δημιούργησαν οι πλημμύρες έχουν αποκατασταθεί είτε πλήρως είτε στο μεγαλύτερο μέρος τους, οι άνδρες και οι γυναίκες της Πυροσβεστικής ήταν αυτοί που ήταν κοντά στους πληγέντες και φρόντισαν να δώσουν λύσεις στα προβλήματά τους, μικρά και μεγάλα.
Ο ρόλος όμως του Σώματος της Πυροσβεστικής δεν σταματά φυσικά εδώ. Είναι πολυδιάστατος και δεν περιορίζεται μόνο στην κλήση βοήθειας σε περιπτώσεις ανάγκης. Ο ρόλος που διαδραμάτισε το Πυροσβεστικό Σώμα ως σώμα ασφαλείας για την ασφαλή και επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας το 2004 είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλος.
Επιπλέον, οι υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος είναι αυτές που φροντίζουν για την πυρασφάλεια χώρων ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας, χώρων τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης όπως είναι τα λιμάνια, τα αεροδρόμια.
Ένα κράτος υπεύθυνο, ένα κράτος πρόνοιας οφείλει να παρέχει στους πολίτες του υψηλές υπηρεσίες προστασίας, να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται σε κρίσεις, να προστατεύει τον πολίτη αλλά και να μπορεί να λειτουργεί προληπτικά. Διότι η καλύτερη θεραπεία σε κάθε περίπτωση είναι η πρόληψη. Η αναδιοργάνωση λοιπόν και ο θεσμικός εκσυγχρονισμός του Πυροσβεστικού Σώματος αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αναβάθμισης και καλύτερης λειτουργίας και κατ' επέκταση προσφοράς του Πυροσβεστικού Σώματος. Αξιοποιώντας τις εμπειρίες και την πείρα του παρελθόντος, αλλά ταυτόχρονα υιοθετώντας την τεχνογνωσία του μέλλοντος, το Πυροσβεστικό Σώμα αναπροσαρμόζεται, αναβαθμίζεται και τίθεται έτοιμο να ανταποκριθεί με αξιοπιστία στις προκλήσεις και τις απαιτήσεις της εποχής. Αναμφισβήτητος στόχος είναι η όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική λειτουργία και συνεργασία των υπηρεσιών του Σώματος.
Το Πυροσβεστικό Σώμα αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της χώρας μας και οφείλει να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται όποτε αυτό χρειάζεται άμεσα και αποτελεσματικά.
Ένα πολύ σημαντικό βήμα σημειώνεται με τη σύσταση τόσο του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού όσο και με τη σύσταση του Συμβουλίου Διαχείρισης Κρίσεων, που θεσπίζονται για πρώτη φορά όπως σχετικά ορίζει το άρθρο 7 του παραπάνω νομοσχεδίου. Πρόκειται για δυο συλλογικά όργανα του Πυροσβεστικού Σώματος, που θα συμβάλουν ουσιαστικά σε επίπεδο λειτουργίας και δομής της Πυροσβεστικής αλλά και στο σχεδιασμό πρόληψης και αντιμετώπισης κρίσεων.
Σε άμεση συνάρτηση και ως συνέχεια της πολιτικής πρόληψης κρίσεων έρχεται το άρθρο 14 του νομοσχεδίου, το οποίο αφορά την προληπτική δράση, το σχεδιασμό και τη λήψη μέτρων πρόληψης πυρκαγιών και καταστροφών, όπως και το αμέσως επόμενο άρθρο, το άρθρο 15, που αφορά για πρώτη φορά στους ελέγχους καταλληλότητας των πυροσβεστικών μέσων και υλικών που διατίθενται στην αγορά.
Το έργο που επιτελεί καθημερινά το Πυροσβεστικό Σώμα τόσο σε μεγάλες κρίσεις όσο και σε μεμονωμένες περιπτώσεις, όπου πολίτες ζητούν τη βοήθεια των κατάλληλα εκπαιδευμένων και καταρτισμένων ανθρώπων της Πυροσβεστικής, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είτε έχουμε επικαλεστεί εμείς οι ίδιοι προσωπικά τη βοήθεια των ανθρώπων αυτών είτε όχι, είτε έχουμε δει μόνο από την τηλεόραση τους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, είτε ζωντανά εν δράσει, όλοι ανεξαιρέτως οφείλουμε να τους σεβόμαστε και να αναγνωρίζουμε το πόσο ζωτικής σημασίας είναι η συνεισφορά τους στο συνάνθρωπό μας, στην κοινωνία την οποία ζούμε. Χρέος όλων μας είναι να σεβόμαστε την προσφορά τους και την αυτοθυσία των ανθρώπων του Πυροσβεστικού Σώματος. Το άρθρο 22 του νομοσχεδίου ορθώς ορίζει την ημέρα τιμής και μνήμης προς τους αποστράτους και τους πεσόντες πυροσβέστες αντίστοιχα.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχοντας πάντα ως γνώμονα και αφετηρία τη βελτίωση για την καλύτερη λειτουργία του Σώματος της Πυροσβεστικής εκτιμώ ότι το συζητούμενο νομοσχέδιο συνεισφέρει τα μέγιστα στους επιδιωκόμενους σκοπούς, στον εκσυγχρονισμό και στην αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, στην ορθολογικότερη ανάπτυξη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών του Σώματος, στην ορθολογικότερη διαχείριση του στελεχιακού δυναμικού, των μέσων και του εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος.
Και όλα τα παραπάνω, για να επιτευχθεί ο σημαντικότατος στόχος της αναβάθμισης του κύρους του Πυροσβεστικού Σώματος και της ανάδειξής του σε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό φορέα πολιτικής προστασίας, που θα εμπεδώνει ουσιαστικά το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
Με τις σκέψεις αυτές κλείνω την τοποθέτησή μου και δηλώνω την υπερψήφιση του συζητούμενου νομοσχεδίου.
Σας ευχαριστώ.